Skip to Content

Trygge urter


Illustrerte matoversikter:
Artikkelens kilder:


Urter kan krydre hverdagen også for kaniner!

Her finner du en illustrert oversikt over typiske urter som fint kan gis til kanin. En del av de finner man ofte i grønnsaksavdelingen på dagligvarebutikker, og ikke minst om vinteren er urter en god smaksvariasjon for kaniner. En finner også noen av dem viltvoksende ute, eller de kan dyrkes i egen urtehage.

Det er ikke en uttømmende oversikt, og det finnes sikkert flere urtevarianter som ikke er farlig å gi men som ikke er avbildet eller nevnt i oversikten. Tanken har her vært å trekke frem en del sikre sorter hvor flesteparten skal være enkle å finne igjen. Er man utrent er det ikke alltid like lett å skille artene fra hverandre, og det anbefales på det aller sterkeste at en også klikker seg videre på titlene og studerer bildene som finnes på de linkede sidene. Er du i tvil, la være å gi urten til kaninen din. Du skal ikke stole på at den vet hva den uten problemer kan spise.

Husk at grønt skal introduseres gradvis, og bør begrenses slik at det ikke går ut over høyspising og forårsaker diaré. Kaniner er forskjellige, så det kan være lurt å holde øye med avføringen når nytt introduseres eller mengden økes.

Vi anbefaler også at du tar en grundig kikk på matlisten til Medirabbit, samt deres illustrerte oversikt over giftige vekster.


Rosmarin (Rosmarinus officinalis)

Salvie (Salvia officinalis)

Dill (Anethum graveolens)

Basilikum (Ocimum basilicum)

Persille (Petroselinum crispum)

Bergmynte/Oregano (Origanum vulgare)

Peppermynte (Mentha x piperita)

Koriander (Coriandrum sativum)

Lavendel (Lavandula officinalis)

Estragon (Artemisia dracunculoides)

Melisse (Melissa officinalis)

Timian (Thymus vulgaris)

Kamille (Chamomilla recutita)

Brennesle (Urtica dioica) Må tørkes

Løvetann (Taraxacum officinale)

Sennepsblad (Sinapis alba)

Valurt (Symphytum officinale)

Karve (Carum carvi)

Pimpernell (Sanguisorba minor)

Kjørvel (Anthriscus cerefolium)

Løpstikke (Levisticum officinale)

Karse (Cardamine pratensis)Agurkurt (Borago officinalis)Kløver (Trifolium pratense)

NB! Vær varsom med å gi kløver, da det fremgår enkelte steder at denne kan være hard mot sarte mager - inntak kan forårsake oppblåst mage. I tillegg er kløver mektig kost som egner seg dårlig til overvektige kaniner.