Skip to Content

Gode råd for å få kaninen tillitsfull og tam

Kaniner er som folk flest....de er forskjellige. Noen er trygge og kosete fra dag en, mens andre trenger mere tid på seg. En nyankommet kanin har ofte et behov for fred og ro i buret sitt det første døgnet, for å venne seg til nye omgivelser. Vær forsiktig med brå bevegelser, og unngå å snike deg innpå den. Som byttedyr er kaniner vare for slikt, særlig på et nytt sted hvor de ikke har god kontroll på omgivelsene.

Buret til kaninen bør stå inn mot minst en vegg, slik at kaninen føler seg skjermet fra minst en kant. Det anbefales å ha et hus i buret, slik at kaninen har en hule den kan føle seg trygg i. Med veldig sky kaniner, som tilbringer mye tid inne i huset, kan det sette fart på den tillitsbyggende prosessen om man fjerner huset for en periode. Det vil da bli lettere å få kontakt med den, og den vil raskere kunne forstå at det ikke finnes overhengende farer rundt den. Likevel bør man ha i bakhodet at en kanin ikke liker store, åpne flater, så annen type innredning bør man likevel ha om buret er stort, åpent og omtrent umøblert.

Etter et døgn med ro, er det lurt å tilbringe mye tid ved buret. Prat med kaninen, og gi gjerne pellets fra hånden. Den må lære at menneskehånden bare bringer med seg positive ting. Sitt helst på huk eller ligg foran buret, om det står på gulvet, for å virke minst mulig truende for kaninen. I naturen angriper rovdyr ovenfra, og sky kaniner kan reagere negativt om man ruver høyt over buret mens man forsøker å få kontakt.

De fleste kaniner elsker å bli kost på neseryggen og nede ved øreknutene. Etterhvert som kaninen blir vant med hånden din, gjør du mest sannsynlig stor suksess om du med rolige bevegelser stryker den på disse strategiske plassene. Les gjerne om kaninens kroppsspråk for bedre å kunne tolke signalene og responsen du får fra kaninen din. Desto mer tillit kaninen får til deg, jo tryggere blir den på håndteringen din.

Den første turen ut av buret kan gjerne gjennomføres ved at kaninen får hoppe ut på eget initiativ. Ute av buret vil kaninen i som regel i starten være mindre interessert i deg og langt mer opptatt av å skaffe seg oversikt og utforske det nye området. Mange kaniner liker dårlig glatte gulv, så det kan være lurt å legge et teppe utenfor buret slik at den får bedre feste og tøffer seg opp nok til å forlate buret. Er kaninen skeptisk til glatte gulv, man man bruke dette til sin fordel og kontrollere bevegelsesfriheten dens med å legge tepper på området man vil la den bruke.

En utfordring man ofte møter når kaninen ikke enda har blitt trygg på eier og omgivelser, er prosjektet med å få kaninen inn i buret igjen. Hvis du må fange den inn med makt, vil den kunne få negative assosiasjoner og skade tilliten du har klart å bygge opp så langt. Har du ikke tid til å vente til den selv hopper inn i buret, er det lurt å prøve å lokke den inn med godbiter. Skulle ikke dette hjelpe, bør en vurdere om man skal vente lenger med å la den få løpe utenfor buret og bygge mer tillit der først. Kompostvegger kan med fordel brukes for å lage en inngjerding rundt buret hvor man har mer kontroll på området men likevel gir kaninen en romslig tumleplass.

Det spørres ofte i sammengheng med tillitsbygging om når og hvor ofte kaninen kan løftes på, og om man bør "tvangskose" i fanget for å få den tam. Det er veldig delte meninger om dette, og det beste generelle rådet som kan gis er at man må vurdere dette ut i fra individet en jobber med. Å ha kunnskap om kroppsspråket til kaniner vil kunne være til god hjelp, og de fleste vil over tid lære å kjenne kaninen sin så godt at veien går seg litt til underveis.

Anbefalt ekstern litteratur
Innekaninforumet

Kaniner er fra naturens side ikke veldig begeistret for høyder og å bli holdt fast med tvang, men det er ikke til å komme i fra at den i situasjoner som ved kloklipping, veterinærbesøk etc må kunne tolerere å bli håndtert.

Det forkommer at en kanin fortsatt er sky og redd etter flere måneder. Dette kan ha forskjellige årsaker. Det er mulig at du har kjøpt et dyr som har arvet den medfødte skyheten til villkaniner, eller at ungen manglet omgang og tilvenning til mennesker i den viktigste sosialiseringfasen(4-6 uker etter fødsel). Det kan selfølgelig også hende at dyret har dårlige erfaringer med mennesker. En kanin som har arvet de villes skyhet, kan være krevende å få helt tam og tillitfull. Kaniner som ikke er vant til mennesker eller har blitt skuffet i sin tillit, kan som oftest komme en lang vei om man er tålmodig, setter seg inn i kroppsspråket deres og jobber jevnt med den.

Det finnes ingen ren fasit på hvordan man får kaninen tam, ettersom kaniner kan være veldig forskjellige fra individ til individ. Men rådene i denne teksten vil for de fleste resultere i en god start på tillitsbyggingen.