Skip to Content

Tips dersom kaninen tisser i sofa/seng

Om det lukter ekstra sterkt av mennesker i sofa og senger og markeringstrangen derfor blir stor, om absorberingsevnen er fabelaktig og stedene derfor ettertraktet, eller om det bare er stas å ha do i høyden er usikkert. Kanskje er det en kombinasjon av flere faktorer som gjør at veldig mange kaniner favoriserer sofa og seng som doplass.

Et viktig spørsmål som alltid stilles når temaet dukker opp på forumet er om kaninen er kastrert/sterilisert. Spørsmålet om kaninens alder følger også naturlig med, ettersom ukastrerte/usteriliserte kanin som har nådd kjønnsmoden alder ofte kan ha et stort markeringsbehov. Hormonstyrt lorting og tissing er som regel mye vanskeligere å få bukt med enn lorting og tissing som hovedsaklig skyldes urenslighet av mangel på gode vaner eller trening.

Innekaninforumet

Derfor er første skritt i ønsket retning å kastrere/sterilisere kaninen om den har nådd kjønnsmoden alder. Veldige unge kaniner, som enda ikke har nådd kjønnsmodningen, er som regel inkonsekvente i renslighetsmønsteret sitt, men etter å ha blitt 6-8 uker gamle vil de fleste ha noen nokså doflittige uker før det eventuelt braker løs med hormonstyrt urenslighet.

At kaninen blir renslig i buret (ja, faktisk så renslig at du kan bruke et pledd som underlag der) og tilnærmet konsekvent bruker dokasse er for de fleste en lur start. Det lønner seg ofte da å starte med en dag eller to eller fem med naken plastikk i buret og en dokasse med strøet du vanligvis har i hele buret. Flertallet av kaniner tar konseptet utrolig fort hvis man gjør det på den måten. Etterhvert da vil du nok kunne legge inn rye/teppe etc, finn et materiale kaninen ikke spiser opp og risikerer forstoppelse av.

Når prosjekt "flittig-dokassebruk i buret" er i boks, er det tid for fotfølging utenfor buret. Som andre har nevnt her, sett kaninen umiddelbart i dokassen dersom det skjer uhell utenfor kassen. Om det kun er sofa eller seng som etterhvert er problemet, finnes det ulike metoder å prøve ut for å få bukt med det.


  • Totalforbud mot å komme opp i sofa/seng over en lang periode har fungert godt for flere på forumet. Lang tid har da betydd måneder og så mye som halvår. Når kaninen endelig fikk komme opp igjen, var det slutt på den faste tissingen og lortingen. Dette er den metoden som har hatt flest suksesshistorier på forumet, og konseptet er at kaninen over såpass lang tid for etablert solide dovaner som ikke inkluderer sofa som dosted.


  • Totalforbud over en periode, og deretter korte stunder på hellig grunn med konstante distraksjoner har og vist seg å kunne fungere prevantivt. Gi kaninen f.eks grønnsaker i sofaen, og vis den ned igjen så snart den har spist opp. Tanken bak er å gi kaninen andre assosiasjoner til sofa/seng enn at det er en doplass. Ulempen med metoden er at kaninen vil kunne søke seg enda oftere til sofa/seng fordi den håper på godbit om den søker dit.


  • Legge beskyttende materiale i sofa/seng, og gi kaninen umiddelbart noen minutters burarrest om den blir tatt på fersken i å lorte eller tisse der


  • Plassere dokasse på stedet i sofa/seng dersom kaninen har et fast sted der hvor den gjør i fra seg. På sikt håper man da at koblingen mellom doplass og doboks blir så sterk at man etterhvert kan fjerne doboksen fra sofa/seng og fortsatt ha flittig dokassebruk bare et annet sted i rommet.


Dette var noen av de mest utbredte tipsene og metodene fra forumet - kom gjerne innom og be om flere råd og tips om disse ikke har løst ditt sofa/seng-problem.