Skip to Content

Viktig å vite om kaninens kosthold


Kaninens kosthold bør bestå av vann, høy, grønnsaker og pellets.

Høy
Det viktigste maten til kaninen er høy og bør være 80% av hva den spiser. Grunnen til at høy er viktig er fordi det inneholder store mengder ufordøyelig fiber som hjelper kaninmager å fungere optimalt. Høy holder fordøyelsen i gang og hjelper mot kolikk/forstoppelse. I tillegg er høyspising viktig for sliping av tenner. Hvis kaninen spiser lite eller ikke noe høy kan det føre til tannproblemer. Høy må derfor være tilgjengelig hele døgnet. Høyet bør være grovt, grønt og lukte godt.Grønt
Grønnsaker gir underholdning og variasjon i dietten, og gir samtidig viktige næringsstoffer og har et væskeinnhold som kan fremme fordøyelsen. All ny mat bør innføres sakte, også grønt. Man kan begynne å introdusere grønnsaker ved 3-4 mnd alder. Det anbefales ikke å gi grønt før dette fordi unge kaninmager er følsomme og de kan lett få diaré. Merk at dette gjelder kaniner som ikke er tilvent grønt hos oppdretter. Noen oppdrettere introduserer grønt tidlig og gradvis slik at ungene takler det godt, og disse kan selvfølgelig få grønt.

Du kan heller ikke gi kaninen hva som helst. Lyse salater, agurk og kål kan gi fordøyelsesproblemer og løs mage. Hele frø, nøtter, korn, mais, erter, linser, bønner, poteter, bambusskudd, alle melkeprodukter og råsukker bør man styre unna fordi det kan i alvorlige fordøyelsesproblemer. Frukt inneholder en del sukker og bør derfor begrenses til en mengde på 1-2 ss per dag Det kan være forskjeller hos hver enkelt kanin når det gjelder hva den tåler og derfor må man se det an når man introduserer nye sorter.

Eksempler på grønt du kan gi en del av er selleri, grønn paprika, lollosalat, sukkererter, ruccola og urter som basilikum, dill, og sitronmelisse. Det er anbefalt å gi ca. 2-4 dl grønt om dagen og 3-6 forskjellige sorter. Se MediRabbits matliste for oversikt over grønt som kan gis, og utdyping av det som står her for øvrig.

Pellets
Pellets er en konsentrert kilde til energi og næringsstoffer. I en pelletsblanding er alle bitene er like. Fordelen med et slikt fôr er at kaninen ikke har muligheten til å bare spise sine favorittbiter, og på den måten unngår et skjevt næringsinntak. Gnager- og kaninblandinger er sjelden tilpasset kaniners spesialiserte fordøyelsessystem og kan i mange tilfeller føre til forstoppelse/kolikk og overvekt.

En god pelletstype innholder mye fiber (minst 18%) og har et proteininnhold på 12-14%. Det bør i tillegg være maks 3% fett og maks 1 % kalsium.

Noen bra pelletstyper

  • Oxbow Bunny Basics T (av mange sett på som den beste)
  • Supa Rabbit Excel
  • Science Selective
  • Cuni Complete

Se næringsinnholdet på de ulike typene her.

Veiledende mengde er 20 gram per kilo kroppsvekt. Noen kaniner trenger mer eller mindre mengde enn dette, så man må se litt an den enkelte kanins behov. Unger bør ikke få ubegrenset mengde, men få samme mengde som deres ferdige voksenvekt vil tilsi.

Godbiter og vitamintilskudd
Godbiter, kaningodt og gnagergodt som man får kjøpt i dyrebutikken er sjelden bra for fordøyelsen hos kanin og bør derfor ikke gis. Godteriene innholder ofte korn, mais, yoghurt og andre usunne ting. Det er mye bedre å gi grønt og kaninen blir vel så glad.

Vitamintilskudd er unødig å gi til en frisk kanin. Høy, grønt og pellets bør gi kaninen de vitaminene den trenger.

Kilder:
http://www.medirabbit.com/NO/GI_no/Food/feeding_no.pdf
http://www.rabbit.org
http://www.kanin.org/forum (Norwegian)

Skrevet av: Kaja B. Østerud