Skip to Content

Klikkertrene kaninen? - En guide til klikkertrening

Hermine løfter blyant på kommando.
Kaninen er en energisk skapning som liker hopp og sprett og å være i aktivitet. De fleste kaniner er veldig glad i mat, og derfor lette å motivere til å utføre triks for å få tak i en godbit.

Klikkertrening er positiv treningsmetode som er en utmerket måte å trene kaninen til å gjøre triks på, samtidig som du blir bedre kjent med kaninen din og bygger tillit. Også er det jo utrolig moro!

Har du først fått klikkertreningen på plass kan kaninen trenes til så godt som alt mulig. Sitte stille før maten, hoppe hinder, gå kaninagillity eller stå på to på kommando. Bare kreativiteten setter grenser.

Hermine løfter blyant på kommando.
Det du trenger for å sette i gang med klikkertreningen er en klikker, beregnet på hunder, som selges i de fleste dyrebutikker og også hos noen veterinærer. Dette er en liten boks med en metallplate i midten, når du presser ned metallbiten kommer det en litt skarp lyd som etter hvert skal assosieres med en godbit. Man kan selvfølgelig bruke noe annet til lyd, men den er enklere å bruke enn stemme, da den alltid lager lik lyd og er rask å klikke.

De første gangene du klikkertrener må du få kaninen til å assosiere klikkerlyden med noe positivt, som en godbit. Tilby kaninen en godbit, og klikk i det den tar en bit. Fortsett sånn noen minutter og gi deg mens leken er god og kaninen er oppmerksom. Dette kan du gjøre maks en eller to ganger om dagen, og helst med ikke for langt mellomrom mellom øktene. Som regel holder det å ha introdusert klikkeren på denne måten 3-5 ganger før kaninen tar poenget.

Anbefalt ekstern litteratur

Hvis du føler kaninen er vant med klikkeren og forstår at klikker = godbit kan du gjøre treningen mer avansert og gå over til det som kalles shaping. Shaping er kort sagt å belønne ønsket adferd med et klikk. Hvis du for eksempel vil at kaninen skal reise seg på to bein på kommando kan du vise med kroppspråket ditt at du vil at kaninen skal reise seg, eller bare lokke den opp på to bein med en godbit. I det kaninen står i ønsket stilling klikker du og gir en godbit. Ofte trenger du ikke gjøre dette mer enn et par ganger før kaninen frivillig begynner å reise seg på to Da er det viktig at du klikker hver gang, slik at kaninen ikke blir forvirret.

Det er viktig at du har et fast sted du trener på i begynnelsen, gjerne utenfor buret. Da gjelder shapingen der, og ikke ellers, for du kan jo ikke alltid være beredt med godbit og klikker, spesielt ikke om du har en frittgående kanin. Når det sitter med at kaninen reiser seg på to og får klikk og godbit kan du gjøre treningen mer avansert med å legge til kommando. Når kaninen reiser seg sier du for eksempel ”på to” i et bestemt toneleie, klikker og gir godbit som vanlig. Fortsett med dette, gjerne flere økter. Når kaninen reiser seg når du sier ”på to”, og skjønner sammenhengen med bevegelse og kommando kan du prøve å slutte å belønne at kaninen reiser seg når den ikke har fått kommando. Dette gjør du ved å bare belønne med klikk og godbit de gangene kaninen reiser seg når du sier kommandoen. Denne treningsmetoden kan du bruke på så godt som alle triks, bare fantasien setter grenser.

Target stickEn annen treningsmetode er target. Til dette bruker man klikkeren og en target-stick, en pinne med markert tupp som man enten kan kjøpe i dyrebutikk eller lage selv. Poenget med target er at kaninen skal være nær tuppen med nesen for å få klikk. Dette er enkelt å trene inn, og trenes inn som shaping. Hver gang kaninen treffer tuppen med snuten klikker du, og gir godbit. Etter hvert kan du begynne å bevege targeten rundt og få kaninen til å følge etter. Når dette sitter kan kaninen geleides dit du vil, bare rundt i huset eller gjennom en hoppe- eller agillitybane.