Skip to Content

Hvordan finne ut kjønnet til kaninen

For det utrente øyet er det ikke så lett å se hvilket kjønn en kanin er. På de aller yngste skal det mye trening til, og selv da forekommer det at man kan ta feil. På forumet har det flere ganger dukket opp ferske kanineiere som har måttet bytte fra guttenavn til jentenavn og omvendt. På litt eldre kaniner vil de fleste kunne klare å avgjøre kjønnet til kaninen om man følger denne guiden. En stor takk til det amerikanske nettstedet House Rabbit Network for tillatelse til å låne bildene i teksten.

Kjønnsorganene til kaniner finner du mellom bakføttene, nært haleroten. Legg kaninen på ryggen i ditt eller en annens fang for å komme til dette området. Det er kanskje ikke helt enkelt å se ved første øyekast, men kaniner har to hull der.

(Pictures courtesy of House Rabbit Network, www.rabbitnetwork.org)

For å se åpningene plasserer du fingrene dine som vist på bildet, og legg forsiktig press på slik at åpningene trekkes litt fra hverandre. Åpningen nederst mot halen er anus, og her kommer lorten ut. Den øverste åpningen er selve kjønnsorganet, og det er denne som er ulik hos hunn- og hannkaninene.

Hannkaniner
Hannkaniner har testikler som "faller ned" inne fra buken når de er blitt mellom 9 og 20 uker gamle. På ukastrerte hannkaniner er testiklene det enkleste å se etter (men ikke den sikreste måten) for å avgjøre kjønnet, og de befinner seg nært kjønnsåpningen og er hudfargede. Hos unge kaniner kan de være dekket av pels, så du må kjenne deg frem med fingrene og dytte til side pels som er i veien. Testiklene kan kjennes under huden som små klumper. På eldre kaniner er ikke huden over testiklene dekket av pels - dette kan du se på bildene under.På helt unge eller kastrerte kaniner må du undersøke selve kjønnsorganet for å avgjøre hvilket kjønn den er. Plasser forsiktig en finger på hver side av det, og press varsomt ned for å se hva som dukker frem fra åpningen. Enkelte ganger kan man se penis (bildet under, til venstre), andre ganger bare et rør med en rund åpning (bildet under, til høyre). Rund åpning betyr at kaninen er en gutt.At det "popper" noe ut av kjønnsåpningen er ikke et bevis på at kaninen er en hannkanin. Også for hunnkaniner dukker det opp en tapp som vi mennesker lett kan tolke som et manndomstegn. Få også med deg hva som kjennetegner hunnkaninenes kjønnsorgan.

Hunnkaniner
Også på hunnkaniner må du plassere to fingre på hver sin side av kjønnsorganet og presse forsiktig ned. Det karakteristiske for hunnkaninene er at åpningen deres er mer avlang enn hos hannkaninene. Den starter på tuppen av tappen og strekker seg nesten helt ned til kroppen, rett ovenfor anus. Kjønnsorganets farge kan variere fra mørk rød til lys rosa.


Som nevnt ovenfor vil det dukke opp en utstikkende tapp også hos hunnkaniner (vulva), og dette kan være forvirrende når man skal avgjøre kjønnet. Ser man dette fra siden, er det lett å se høyden, og du vil også kunne se at hunnens kjønnsorgan har en pyramideliknende fasong. Det avgjørende er selve åpningen, som hos hunnkaniner er avlang (i motsetning til hannkaninenes runde).Vi vil gjenta igjen at det kan være svært vanskelig å skille hanner fra hunner når kaninene er veldig unge, så vær varsom med å la kaniner gå sammen i tenårene uten at du er helt 110% sikker på at du har kartlagt kjønnene deres. Det har forekommet tilfeller hvor kaniner har blitt kjønnsmodne så unge som 10 uker gamle, og graviditet i så ung alder er ikke heldig for den unge moren og det uplanlagte kullet ofte ikke så veldig beleilig for mennesket som har ansvaret for kaninen(e).

Kilder:
House Rabbit Network: How to sex your rabbits
PetEducation.com: Sexing Rabbits