Skip to Content

Kaninstell: Daglig og regelmessig stell av og rundt kaninen


Kaniner er i stor grad lettstelte kjæledyr, og de steller seg hovedsaklig selv. Men det er selvfølgelig enkelte ting eieren må hjelpe den med, både i forhold til kaninen selv og i omgivelsene dens.

I den grad det kan kalles stell, så er en utrolig viktig oppgave med kaninen at man hver dag gir den masse kos og oppmerksomhet. Dette er ekstra viktig om man har kun en kanin, ettersom kaniner har et langt større sosialt behov enn man kanskje tror i utgangspunktet. En kanin er som regel ikke sky fordi den er vill av natur, men den har blitt eller forblitt det på grunn av manglende kontakt med eller dårlig behandling av mennesker.Daglige gjøremål utover å gi kos og oppmerksomhet består av tre ting:
Vannet skal byttes på, høy må etterfylles slik at man er sikker på at kaninen har kontinuerlig tilgang til det, og den daglige pelletsrasjonen og gjerne litt grønt skal gis.

Utover dette bør man være klar over jevnlige gjøremål som nevnes videre på siden her.

KANINEN

Kloklipp
Med mindre kaninen bor ute og har gode gravemuligheter slik at klørne slipes naturlig, er det behov for kloklipp med jevne mellomrom. Hvor ofte det må gjøres varierer fra en gang i måneden til en gang hver andre eller tredje måned. Kaninene og omgivelsene er forskjellige, og man må derfor vurdere hyppigheten ut i fra individet det er snakk om.

De fleste klarer å klippe klør selv, men med veldig urolige kaniner bør man være to om jobben. Få en veterinær eller annen kaninkyndig person til å veilede deg første gangen eller til du føler deg trygg på at du mestrer oppgaven, både med hensyn til å vurdere når det bør klippes og hvor langt inn du kan ta uten å treffe nerven.

Lyse klør hvor man lett kan skimte nerven er de enkleste å forholde seg til - mørke klør krever som regel at man lyser fra baksiden med en lommelykt etc for å kartlegge nerven før man klipper, eller at man blir så trent at man vet cirka hvor langt inn man kan klippe.

Dersom man treffer nerven, vil det ofte blø en del. Skulle uhellet være ute, anbefales det å bruke en isbit og/eller potetmel for å stoppe blødningen raskt. I enkelte tilfeller kan kaninen kveppe til i selve klippet uten at man har vært borti nerven, og om dette skjer veldig ofte kan det hende kaninen reagerer på selve lyden. Et tips er derfor å venne dyret til lyden ved å klippe opp fyrstikker (!) med klotanga, og gi dyret en godbit hver gang lyden kommer.

Klipping og kamming av pels
Man kan godt børste kaninens pels ved behov - særlig langhårede kaniner kan kreve mer slikt pelsstell enn kaniner med normal lengde eller korthåret rexpels. Men i røyteperioder bør alle kaniner enten få en jevnlig omgang med kam/børste eller at man stryker mye over den med hendene slik at løspels fjernes og kaninen ikke slikker i seg og svelger mer pels enn høyst nødvendig. I perioder på året hvor de fleste kaniner røyter merkbart, dukker det opp flere kaniner med fortstoppelse og fordøyelsesproblemer hos veterinærer enn ellers i året. For mange av dem er mye løspels i systemet en medvirkende årsak til komplikasjonene.

Det har hendt at medlemmer på forumet har fortalt om langhårede kaniner som har hatt tuver i pelsen som vanskelig har latt seg gre ut. I vanskelige tilfeller kan det være enklest å velge å klippe av enkelttuver fremfor å tvinge børsten igjennom. Likeledes har det på sommerstid forekommet av medlemmer med langhårete kaniner har valgt å bruke trimmemaskin for å fjerne noen centimeter pels, for å unngå at kaninen blir overopphetet. Kaniner med normal pelslengde eller rexpels vil sjeldent ha et slikt behov - det vil heller være aktuelt å sette inn andre nedkjølende tiltak.

Vaske kaninen
Kaniner har ikke behov for regelmessige bad. De sørger selv for nødvendig pelsvask med egen omstendelige pelsslikking. En hjelpende hånd kan og bør gis dersom den er syk eller av andre grunner har fått avføring i pelsen og ikke selv vasker seg innen rimelig tid, og så langt mulig bør man bruke vann uten såpe og bare på det aktuelle området. Det handler i utgangspunktet om å bruke sunn fornuft.

Generell tilstandssjekk
Spørsmålet om kaniner bør tas til jevnlig helsesjekk hos veterinær kommer opp med jevne mellomrom på forumet. I bunn og grunn blir det opp til hver enkelt hvor ofte de vil ta kaninen til en slik sjekk, men de fleste er enige om at unge kaniner klarer seg bra uten sjekk så fremt eier har et våkent øye og noterer seg atferdsendringer som kan signalisere at noe er galt.

En enorm fordel med å ha kaninen inne og tett opp i deg er at du mest sannsynlig vil legge merke til om kaninen oppfører seg utenom det vanlige. Følg magefølelsen, og ta kontakt med veterinær eller forhør deg på forumet om du mistenker at noe ikke er som det skal være. Det kan være fornuftig å vurdere en årlig helsesjekk når kaninen har blitt 4-5 år gammel, men det finnes heller ikke her noen fasit på hva som er rett og riktig.

OMGIVELSENE

Rengjøre bur og dokasser
Matskål og vannflaske/skål bør vaskes ofte. Om du har kaninen i bur, må buret rengjøres ukentlig - eller oftere ved behov. Blir urin liggende lenge i strøet vil det dannes ammoniakk, som - foruten å lukte vondt, vil kunne bidra til at kaninen utvikler labbesår. Vær påpasselig med å få ut urinmettet strø fra bur og dokasser! Ofte velger kaninen seg ut et hjørne den foretrekker å gjøre fra seg i, og dette hjørnet bør tømmes flere ganger i uken. Om du ikke har planer om å dotrene kaninen, vil det likevel være lurt å sette inn en dokasse til den. Er kaninen flink til å få urin og kuler i den, har du med en dokasse forenklet jobben veldig med å holde buret rent og i en helsemessig forsvarlig stand.

Vær oppmerksom på at veldig fin spon er et veldig støvete strø, og det kan virke irriterende i luftveiene til kaninen. Bekymrede kanineiere på forumet har fryktet luftveissykdom på grunn av nysende kanin, men har etter et strøbytte (i noen tilfeller kan høyet være problemet og) sporet årsaken til støvete strø. Alternativt strø som ikke støver like mye som spon, er miljøstrø (trepellets/fyringspellets) til dokasser eller papirbasert strø (eksempelvis Yesterdays news) til bur og/eller dokasser. Trepelletsen er klumpete og hard, og kan være røff for kaninlabbene om det brukes i hele buret. Skal trepellets brukes som burstrø, bør et lag på toppen med halm eller høy vurderes.

Utekaniner er avhengig av et lunt underlag i kalde temperaturer, men for innekaniner som er flinke til å bruke dokasse kan man velge å ikke ha strø i buret eller å bruke et tekstilmateriale kaninen ikke spiser opp. For mer informasjon om dokassetrening og renslighet, klikk her.

Støvsuge favorittplassene
Innekaniner som går mye fritt utenfor buret - enten på avgrensede områder eller helt fritt i rom - finner seg som regel favorittsoveplasser. På disse plassene kan det - særlig i røyteperioder - samle seg mye løspels. For å unngå at kaninen skal få uheldige mengder pels i fordøyelsessystemet, er det viktig å støvsuge disse plassene ekstra ofte i røyteperiodene. Kaniner slikker gjerne på underlaget når de ligger og koser seg, samt at løs pels legger seg utenpå pelsen som fortsatt er festet til kanin og blir lett å slikke i seg når kaninen vasker seg.

Kontrollere omgivelsene
Både inne og ute bør man jevnlig kontrollsjekke at omgivelsene er kaninsikre. Inne innebærer dette at ledninger må være sikret, skumle tyggbare objekter eller møbler sikres eller fjernes, møbler, burtopper, skohyller etc som har riller labber kan fanges mellom eller utgjør andre farer sikres eller gjøres utilnærmelige. Hærverk som ikke utgjør fare for kaninens helse kan likevel svi kraftig i lommeboka, så gode rutiner på sikringen er veldig viktig.

Ute innebærer kaninsikre omgivelser i utgangspunktet at kaninen ikke skader seg på bur, gjerde eller inventar, solid bolig eller innhegning kaninen ikke klarer å stikke av fra eller grave seg ut av, samt at andre dyr ikke klarer å komme seg inn til kaninen. Jevnlig kontroll av omgivelsene er viktig også for kaniner som bor utendørs.