Skip to Content

Kaninhopping

Kaninhopping er en utmerket måte å få aktivisert kaninen på, og det er moro for både kanin og eier. Her vil jeg presentere hvordan man kan trene kaninen til å bli en dyktig hopper ved hjelp av positiv forsterkning, altså klikkertrening. Dette kan du lese mer om her.

Når kaninen din har forstått sammenhengen mellom ønsket adferd, klikk og belønning (se artikkelen om klikkertrening i lenken over)kan du begynne med hinder. Ha f.eks. kaninen i en luftegård. Gjerne ikke på gress de første gangene, da underlaget noen ganger kan være mer spennende enn treningen. Sett opp et lite hinder, gjerne bare 5-15cm. Her kan du velge mellom tre ulike metoder for å hoppetrene kaninen din. Enten kan du shape inn adferden, bruke target eller bruke sele og bånd.

• Bruker du shaping må du la kaninen finne fram til ønsket adferd selv. Altså, du venter til kaninen selv prøver å hoppe over hinderet, og klikker og gir belønning. Dette er best egnet for veldig matmotiverte og treningsvillige kaniner, og kaniner som har trent klikkertrening lenge.

• Bruker du target, er dette noe du må ha lært inn kaninen på forhånd, dette står det også mer om i artikkelen om klikkertrening. Da blir treningen automatisk lett for kaninen å forstå siden den bare følger targeten som vanlig. Du leder da kaninen over hinderet og klikker som vanlig for targeten.

• Velger du å bruke sele og bånd må du ha lært inn kaninen kommandoer først, hva som betyr å svinge, hva som betyr stopp og hvordan du skal få kaninen til å løpe framover. Når dette sitter kan du styre kaninen på hinder og klikke når den hopper hinderet. Da kan kaninen komme til deg etter fullført hinder og klikk og få belønning. Dette kan du se et eksempel på i filmen under.

Forskjellen på disse tre metodene er at i shaping og bånd/sele belønner du selve hoppet, mens i targettrening belønner du at kaninen følger etter targeten. Det kan derfor være mer hensiktsmessig om du har en kanin som river mye å ikke bruke target, men heller en av de to andre så du kan belønne utelukkende når kaninen klarer hinderet feilfritt.

Når du har introdusert treningsmetode et par ganger kan du øke antall hinder og hinderhøyde. Som med all annen kanintrening er det viktig å gi seg mens leken er god og ikke trene for lenge eller for hardt.