Skip to Content

Kaniner og fasting før operative inngrep

På forumet har det flere ganger dukket opp spørsmål om hvorvidt det er riktig å faste kaniner før operasjoner og generelt før narkose gis hos veterinær. Det forekommer at denne beskjeden gis av enkelte dyreklinikker når avtaler om eksempelvis kastrering og tannsjekk gjøres.

Konklusjonen er at man absolutt bør unngå å faste kaniner i mer enn 4 timer i forkant, og selv dette er unødvendig om man bare har høy og vann tilgjengelig for kaninen den siste tiden før narkosen/operasjonen. To dyktige kaninveterinærer i Norge støtter opp om dette og forklarer litt om hvorfor dette er så viktig i bidragene sine under.

Hilde Andgard, Smådyrakutten Lillestrøm:

Kaninfordøyelsen er ekstremt komplisert, det er ikke gjort på en dag å få oversikt over den, og det er heller ikke lett å forklare hvordan ting henger sammen på en enkel måte.

Som hos alle andre dyr styres tarmmotorikken av nerveimpulser, men hva de spiser (fiber) er med på å stimulere tarmmotorikken og får tarmene til å jobbe bedre (fiber er også bra for vår tarmmotorikk). I tarmen er det glatt muskulatur (ikke viljestyrt muskulatur, i motsetning til tverrstripet muskulatur som vi har i musklene) som jobber med å elte maten videre, og denne muskulaturen styres av nerveimpulser. Og nerveimpulsene stimuleres blant annet av fiber i maten. Tarmene jobber bedre på full fordøyelseskanal en tom.

Mens hund og katt (rovdyr) har et fordøyelsessystem som fint kan gå flere dager uten mat er kaninen avhengig av å hele tiden ha mat i fordøyelsessystemet. Dette fordi maten de spiser er svært næringsfattig sammenlignet med kjøttet rovdyrene har i seg, og for å få i seg tilstrekkelig næring er de avhengig av kontinuerlig tilførsel. Systemet er designet slik fra naturens side for å holde kroppsvekten lav slik at de kan flykte fort. De har ekstremt rask forbrenning (3-8 timer fra maten blir spist til det kommer ut blindarmslort) som et ledd i dette. Det skal ikke gå lange tider uten mat før kaninen havner i negativ energibalanse og dermed henter energireserver fra fettreservene rundt i kroppen. Dette fettet brytes ned til energi i leveren, og blir en stor påkjenning for den, og dermed utvikles fettlever. Denne tilstanden er vanskelig å snu.

Videre er kaninen avhengig av kontinuerlig tilførsel av fiber for å gi næring til riktig type tarmflora. Lang tid uten mat vil kunne føre til forstyrrelser her, og dette kan igjen spille inn på tarmmotorikken (utvikling av gass, toksinproduksjon, nedsatt fordøyelse, diare, nedsatt næringsopptak osv).

Så kort oppsummert er kontinuerlig tilførsel av næring og fiber viktig for å holde HELE SYSTEMET igang. Derfor er det uheldig å faste kaninen før operative inngrep (eller av andre grunner!) da totaltiden uten mat fort kan bli i lengste laget. Om den fastes et par timer før har ikke så mye å si, selv om det ikke er en praksis vi bruker hos oss. Videre vil jeg jo si at når jeg sier at dyret ikke skal fastes mener jeg at det skal ha tilgang på høy og vann. Det trenger ikke få dagens pelletsrasjon like før det skal i narkose.


Paula Bracht, Nebb & Poter Dyreklinikk:

Jeg er HELT enig med Hilde. Det er ikke nødvendig å faste kaniner før en anestesi, uansett om det er gass, injeksjonsanestesi eller en kombinasjon av disse. Vi anbefaler ikke å faste, dvs vi sier ikke noe annet enn at det er lurt å frakte kaninene med høy og vann tilgjengelig. Vi gir kaninene Oxbow pellets, Høy (Western Timothy) og vann, like etter at de er helt våkne etter operasjonen. Vi prøver å minimalisere tiden kaninen er uten mat til maks 2 - 3 timer, helst mindre. Ved omfattende tannarbeid er dette viktig, fordi kaniner med betennelse i tenner, kjevebeinet, og sår i munnhulen pga forvokste kintenner, vi ha vondt, og vi gir smertelindring samt Oxbow Critical Care for hervibores, så snart det er råd etter at inngrepet er over.

Så, da har dere TO veterinærer som ser kaninpasienter hver dag som er enige om at fasting av kaniner før operasjoner er IKKE nødvendig...