Tips: Våre kunnskapssider
Forfatteren av Den Store Kaninboka, Marit Emilie Buseth, som var med på å starte kanin.org og fortsatt er en viktig drivkraft bak nettstedet, mener forumet har vært viktig for å øke kaniners velferd. Hennes neste bok, Rabbit Behaviour, Husbandry & Welfare, utgis i 2013.

Du kan besøke bloggen hennes her.

Artikkel om dotrening, mange gode tips her

Her finner du artikler, linker og materiale om kanin. Presenter og evt link til materiale du har funnet som du vil dele med andre. Husk copyright også her på nett

Artikkel om dotrening, mange gode tips her

Innlegg monis 07 Mar 2006, 20:29

"Faq: Litter training"


Kort beskrivelse:
"Av natur velger kaniner ett eller flere steder, som regel hjørner, hvor de urinerer og legger igjen mesteparten av lortekulene. Å trene opp kaninen til å urinere i doboks innebærer sjelden mer enn å plassere en doboks der hvor kaninen velger å gjøre dette ærendet. Å få kaninen til å legge lorten i doboks krever at du lar kaninen bo et sted der den vet den ikke vil bli invadert av andre. Under følger noen forslag som vil kunne hjelpe deg til å trene opp kaninen i å bruke doboks".


Kildehenvisning:
Funnet på nettside: House Rabbit Society
Link til nettsiden: http://www.rabbit.org/faq/sections/litter.html
Forfatter(e): ukjent
Publisert: -
Mer om innhold:

* Har alder noen betydning?

Eldre kaniner er enklere å trene opp enn yngre, særlig babyer. Behold derfor babyen dersom du allerede har skaffet deg den, og husk at dotreningen kan bli enklere med tiden. Adopter gjerne en eldre kanin, eller forsøk å dotrene din voksne kanin – det er aldri for sent å trene opp kaninen til å bruke dokasse!

* Vil kastrering/sterilisering utgjøre en forskjell?
Artikkelen sier JA! Og at dette ofte er den viktigste faktoren. Ved 4-6mnd alder begynner hormonene deres å bli aktive, og de begynner som regel med å markere sitt territorie. En sterilisert/kastrert kanin vil mer sannsynlig bruke doboksen (i tillegg til å være sunnere og lykkeligere, i henhold til artikkelen)

* Hvilken type strø burde jeg bruke?
Dette avhenger av hva som er tilgjengelig I ditt område og hvilke vaner kaninen din har. Ha følgende ting i bakhodet når du velger strø:
• De fleste kaniner tilbringer mye tid i doboksen
• Kaniner vil alltid smågnage/smake på strøet
• Kaninens urin har gjerne en ganske sterk lukt

Jeg gjengir ikke her artikkelens gjennomgang av ulike typer strø, men viser til linken for de som ønsker å se nærmere på den. Populært brukt strø her i norge er miljøstrø eller yesterdays news i pelletsform. De har en veldig god oppsugingsevne og bøsser lite. Kattesand kan være livsfarlig for kaninen hvis den får det i seg, da det kan utvikle seg til harde leireklumper i fordøyelsessystemet og forårsake indre skader og forstoppelse.

* Rengjøring og avfallet
Rengjør doboksene ofte, for å oppmuntre kaninen til å bruke dem. Bruk gjerne eddik under rengjøringen av dem, og legg i bløt vanskelige områder eller flekker. Uhell utenfor boksen kan vaskes opp med hvit eddik eller club soda. Når man skal kvitte seg med organisk strø, kan denne puttes sammen med komposten, selve lorten kan også brukes direkte til planter som gjødsel.

* Om bur og dokasse
Det bør være plass nok i buret til å ha en dokasse i det og samtidig plass til vann og mat og til at kaninen kan strekke seg ut. Dokassen plasseres i hjørnet kaninen pleier å bruke som do. På denne måten vil kaninen få trening i å bruke dokasse selv når den står inne i buret.

Dersom buret står høyt opp eller på ben, bygg en rampe eller trappetrinn, eller stable bokser som trinn – gjør det mulig for kaninen å komme og gå som den vil. Er åpningen på toppen av buret, kan du sette inn noe som fungerer som et trinn inne i buret, legge en plate eller tykk matte oppå buret, samt noe utenfor buret som kaninen kan hoppe innom for å komme ned til gulvet. På denne måten gjør du det enklere for kaninen å komme seg til dokassen når den springer utenfor buret.

* Lort vs. Urin
Alle kaniner vil legge lort rundt i buret sitt for å markere det som sitt eget. Dette er ikke et tegn på at kaninen ikke er dotrent. Ved at kaninen finner ut at buret er dens eiendom, vil den kunne skille resten av leiligheten/rommet fra sin egen eiendom og la være å markere utenfor buret. Gjør kaninen til sjef i buret sitt som en oppmuntring til denne atferden. Unngå å tvinge den ut av det, lokk den heller forsiktig ut. Gjør ikke ting med buret dens som den ikke liker, eller ting med den som den ikke liker mens den er i buret.

• Ikke ta kaninen ut av buret, åpne heller døren og la den komme ut når den selv vil.
• Ikke fang den og putt den tilbake i buret, da den vil oppfatte buret som et fengsel og ikke som sitt hjem. Led kaninen inn der varsomt, og la den velge å hoppe inn der for å få fred fra dine hint.
• Er kaninen veldig vrang, er det greit om du bærer den frem til døra og selv lar den gå inn – bare ikke putt kaninen direkte inn i buret, og aldri løp etter og fang den for så å putte den inn i buret.
• Ikke putt hendene i buret for å ta ut matskåler - forsøk å plassere de i nærheten av burdøren slik at de kan fylles opp med et minimum av inntreden inn i buret, eller vent med å fylle i mat til kaninen er ute av buret.
• Gjør ikke rent I buret mens kaninen er der inne – vent til den kommer ut. Den kommer bort til deg og holder øye med hva du gjør, og kanskje også flytte rundt på ting du har satt utenfor buret. Men så lenge den er utenfor buret, vil den ikke se rengjøringen din som en invadering av territoriet sitt.

Samme teknikker kan brukes dersom kaninen ikke bor I bur men på et område I et rom. Merk territoriet med et teppe, tape etc, og gjør ikke overtramp der.

* Kan kaninen springe fritt?
Selv om målet ditt er å la kaninen få lope fritt I hele huset, må du starte I det små. Et godt utgangspunkt er buret og et lite løpeområde. Når kaninen er tilstrekkelig dotrent innenfor dette området, kan du gradvis øke flaten. Går du for fort frem og overvelder kaninen med mer frihet enn den er klar for, kan du risikere at den glemmer hvor doboksene er og mister sine gode vaner.

* Hva er egentlig metoden?
Start med en doboks I buret, og en eller flere bokser utenfor i kaninens springeområde. Dersom den urinerer i et hjørne i buret hvor boksen ikke står, flytt boksen til det hjørnet til kaninen skjønner tegninga. Bli ikke bekymret dersom kaninen legger seg til å sove i dokassen – dette er naturlig. Så snart den benytter doboksen i buret, kan du åpne burdøren og slippe den ut i området den skal få benytte utenfor buret. La kaninen gå inn og ut som den selv vil. Dersom den søker seg til et hjørne hvor det ikke er en doboks, eller løfter på halen på den karakteristiske måten, si ”nei” i ett skarpt utbrudd. Led den forsiktig tilbake til buret og doboksen, eller i en av dokassene utenfor buret. Vær forsiktig i denne prosessen. Buret eller doboksene utenfor skal ikke være en straff. En håndfull høy kan bidra til å gjøre dokassen litt triveligere. Etter at kaninen benytter boksen de første gangene, gi den ros og en liten godbit. Når kaninen har benyttet boksen noen ganger, er du på god vei i å forme vanene. Når kaninen blir godt trent i ett rom, kan du øke friheten. Gå sakte frem her. Dersom området blir veldig stort, eller også inkluderer en annen etasje, bør du sette frem flere dobokser slik at kaninen ikke blir forvirret. Husk, når kaninen blir mer fortrolig med konseptet og bruker færre dobokser, kan du prøve å fjerne noen av doboksene som ble benyttet på et tidlig stadie. Få kaninen inn i en daglig rutine, og forsøk å ikke variere disse. Kaniner er veldig vanedyr, og har de først etablert en rutine, foretrekker de å holde seg til denne.

* Hvor mange dobokser?
Jo flere, jo bedre, spesielt for kaniner som lærer sakte, eller er sta på hvor den ønsker doboksen passert. Ettersom vanene blir bedre, kan man forsøke å fjerne noen av doboksene igjen.

* Kaninen sparker strø ut av boksen

Eksperimenter med ulike typer strø, eller se om du får tak i en doboks med tak og vegger.

* Kaninen tisser over kanten på doboksen

Kainer rygger ofte så langt tilbake inn mot veggen I doboksen at urinen kan havne utenfor over kanten. En doboks med tak og vegger kan være en løsning, eller rett og slett en dokasse med høyere vegger.

* Hva gjør man dersom kaninen instisterer på å bruke et annet sted?
Inngå et kompromiss! Dersom kaninen kontinuerlig urinerer på en plass hvor det ikke er doboks, kan du putte boksen der den vil bruke den – selv om dette medfører ommøblering i buret eller at du må flytte et bord i stua. Det er enklere å la han få sin vilje enn å forsøke å motarbeide en bestemt kanin!

* Hva er de vanligste tabbene som gjøres ved dotreningen?
1. Å slippe kaninen ut av buret uten å følge med på kaninen med udelt oppmerksomhet. Urinerer kaninen uten å bli tatt på fersken og guidet til doboksen, vil den bruke ekstra lang tid på å lære seg å bruke doboksen.

2. Hastverk
Kaniner lærer langsomt, og krever at vi setter av tid til bare å sitte og følge med og gjøre ingenting annet. Artikkelen peker på at en veltrent kanin vil da kunne bli resultatet av innsatsen, men også kan denne tiden være verdifull for oss i en ellers så hektisk verden.

* Hva kan jeg gjøre dersom kaninen begynner å skvette overalt i buret i stedet for å bruke doboksen?
Skvetting indikerer vanligvis blærebetennelse. Ta med kaninen til en dyrlege som setter kaninen på antibiotika, og se etterhvert da om skvettingen forsvinner. Dersom skvettingen er mer enn bare småskvetting, eller om antibiotikaen ikke løser problemet, kan du vurdere om andre faktorer som gjør kaninen din usikker kan ligge til grunn. Eksempelvis nye dyr, gjester i huset, endret plassering av buret etc – alt som kan forårsake at kaninen vil ønske å markere buret med stor entusiasme.

* Hvorfor urinerer eller legger kaninen igjen lort rett ved siden av doboksen?
Dårlige dovaner kan skyldes tre veldig vanlige grunner (særlig dersom kaninen tidligere brukte doboksen flittig):

1. Sykdom:
Urinveisinfeksjoner, blærestein, nyresykdom etc, og disse bør behandles av dyrlege.

2. Atferdsrelatert:
Etter at muligheten for fysiske årsaker er fjernet, kan atferdsrelaterte grunner forklare de dårlige dovanene på følgende måte:
Kaninen kan gjøre sitt fornødne ved siden av doboksen grunnet stress over f.eks mindre uteløpetid enn vanlig, besøkende tilstede, eller en så tilfeldig hendelse som at den blir skremt av en plutselig lyd mens den sitter i boksen. Usikkerheten kan medføre at den får en trang til å understreke sin signatur, der signaturen gjøres oppi boksen, men understrekingen legges igjen ved siden av den. Uansett grunn, så er det viktigste å ta tak i vanen. En kanin gjør dagen etterpå det den gjorde dagen før, og mange lar være å ta tak i problemet de første gangene dette skjer (særlig med kaniner som egentlig er flink til å bruke dokassen). Dermed legges det til rette for at en ny vane kan skapes, der kaninen også gjør sitt fornødne ved siden av dokassen. Artikkelen hevder at vanen er godt innarbeidet etter dag 3.

Hva VIL løse problemet? Det vanlige… trening, ros, belønninger, nitidig observasjon og overvåkning mens kaninen løper fritt – men det er en hake ved denne metoden. Dette krever som regel forandring i kaninens rutine, som er en vanlig årsak til atferdsendringen i utgangspunktet. Det beste er derfor å unngå for mye rutineendring som mulig. Eventuelt heller sette inn en ekstra dokasse, plassere noe godt oppi kassen. Det kan ofte være enklere å få den til å bruke en ny kasse enn en den har gjort fra seg ved siden av.

Det er viktig at man forstår at denne prosessen kan ta tid. En kanin som har brukt boksen flittig i 3 år og har tisset ved siden av boksen i 3 dager, kan trenge så mye som 3 uker med intensiv trening for å gå tilbake til sine gode gamle vaner.

3. Territorierelatert:
En kanin kan begynne å lorte og urinere på nye steder dersom det kommer en ny kanin inn I leiligheten. Dette avtar som regel etter hvert som kaninen blir vant med den nye kaninen og føler at den har fått markert området sitt nok.
Mona - kanin.org
Brukerens avatar
monis
Administrator
 
Innlegg: 1768
Registrert: 27 Feb 2006, 03:45
Bosted: Trondheim

Re: Artikkel om dotrening, mange gode tips her

Innlegg Kornelija 10 Jan 2011, 19:05

Bra tips ! :)
Kornelija og Susi
Brukerens avatar
Kornelija
 
Innlegg: 131
Registrert: 09 Jan 2011, 18:11
Bosted: Bergen


Gå til Kaninrelaterte fagartikler, linker og boktips

Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 0 gjester