Tips: Våre kunnskapssider
Forfatteren av Den Store Kaninboka, Marit Emilie Buseth, som var med på å starte kanin.org og fortsatt er en viktig drivkraft bak nettstedet, mener forumet har vært viktig for å øke kaniners velferd. Hennes neste bok, Rabbit Behaviour, Husbandry & Welfare, utgis i 2013.

Du kan besøke bloggen hennes her.

Et lass med spørsmål :)

Innlegg som ikke passer i de andre kategoriene

Et lass med spørsmål :)

Innlegg Kanskjekanin 16 Feb 2016, 13:12

Hei!
Vi er en familie som vurderer å skaffe oss kanin. Barna ønsker seg kjæledyr, og da er kanin et av alternativene. Om det blir aktuelt vil selvfølgelig vi voksne ha hovedansvaret, men tanken er at barna etter hvert skal føle et medansvar. Barna er for øvrig to jenter på fem og sju år. I søkenen etter informasjon fant vi denne siden så da prøver vi oss på noen spørsmål. Vi har ikke kommet så langt i prosessen enda og det vil sikkert alle spørsmålene bære preg av, men vi håper likevel at noen vil ta seg tid til å guide oss litt :)

1. Vi har en bod hvor deler kan omgjøres til et oppholdssted for eventuelle kaniner, der er det også mulig å lage en utgang til en uteinnhegning slik at dyrene kan gå inn og ut som de vil. Er dette en god løsning?
2. Hva bør man i så fall tenke på når man bygger oppholdsrom og innhegning?
3. Bør kaninene ha tilgang på en varmelampe på vinterstid?
4. Hva gjør man mens kaninene fortsatt er unger? Har man dem eventuelt inne i huset til de blir eldre og så flytter dem ut, eller er det best å ha dem der de skal være helt fra begynnelsen?
5. Ser på ulike steder at det er anbefalt å ha mer enn en kanin, men at man samtid må ta høyde for at kaniner ikke er flokkdyr. Er det nok med to kaniner eller bør man ha flere for at de skal trives best?
6. Hvilke raser passer best om barna skal få være med å håndtere dem? Ser at noen steder anbefaler små kaniner fordi de er roligere, mens andre steder anbefaler større kaniner da de tåler mer.
7. Hvor kjøper man eventuelt kaninene? Hos oppdretter? I dyrebutikk?
8. Noen tips til hva bør man være bevisst på når man kjøper kaninene?

Ok, dette ble mange spørsmål og sikkert fryktelig rotete, men vi setter pris på all den hjelpen vi kan få :) Om vi ser at det blir aktuelt vil vi selvfølgelig blant annet kjøpe den store kaninboken, men et sted må vi begynne :)
Kanskjekanin
 
Innlegg: 2
Registrert: 16 Feb 2016, 12:41

Re: Et lass med spørsmål :)

Innlegg ZakuraRabbit 16 Feb 2016, 18:08

1- Det høres kjempeflott ut:3
2- Det finnes en del gode tips til innhegninger på kunnskapssidene. En viktig ting jeg kommer på i farten er å husk bra netting. Hønsenetting gnager de seg lett over. Hvis du skal ha utendørs luftegård må du også huske på at de graver en del, så du bør enten grave ned deler av nettingen eller sørge for et hardt underlag.
3- Personlig har jeg aldri sett behov for det. Men det kan være nyttig, ikke minst da det hindrer vannet fra å fryse. (Jeg må bytte vann flere ganger daglig på det verste...)
4- Alder har ikke så mye å si angående å bo ute så lenge de har en sikker luftegård. Men husk at om du kjøper kaniner nå som er vant med å bo inne så må du vente til sommeren før du setter dem ut. Hvis kaniene er født ute kan de bo ute fra starten av.
5- Kaniner er sosiale dyr, men dette krever at de har mye plass og de skal helst være kastrerte, både gutter og jenter. Hann og hunn er som regel de som går lettest overens, så lenge begge kastreres. Ha aldri to ukastrerte kaniner av forskjellig kjønn i lag. Utrykket "å avle som kaniner" eksisterer ikke helt uten grunn.
6- Etter min erfaring er de større faktisk ofte roligere. Men det er ingen regel.
7- Ikke kjøp fra butikk om du kan unngå det (og det kan du som regel..) Du vet sjeldent hvor disse kommer fra eller hvor lenge de har vært der. Ofte selges kaniner også til butikker når de er altfor unge, noe som kan føre til helseproblemer i framtiden (De skal være minst 8 uker før de flytter fra mor). Noen ganger opplever man også at man får to "jenter" som plutselig blir 12..
Det beste er en seriøs oppdretter eller omplassering.

Kjøper du fra oppdretter, og da helst dem som driver med kaniner som kjæledyr og/eller hopping, er du mer sikker på å få en kanin med godt gemytt og god helse. (Kanskje unngå dem med mange hundre kaniner, da det kan være heller vanskelig å holde styr på at kaninene faktisk får den oppmerksomheten de trenger for å bli tamme.)

Dyrebeskyttelsen er et annet godt valg. Da gir du et godt hjem til en kanin som trenger det, de er også ofte kastrerte så slipper du den utgiften ;3 (Kastrering anbefales ofte uansett når du skal ha kaniner som kjæledyr.) Kjøper du en voksen kanin fra dyrebeskyttelsen slipper du også unna at den søte lille nusse plutselig blir aggressiv i tenårene. Jeg vil nesten helst anbefale dette når du kun skal ha kaniner som kjæledyr, ettersom du hjelper en kanin i nød, og det er mange som bare slipper løs kaninene sine når de blir lei av ansvaret..
Hanne Aune
Brukerens avatar
ZakuraRabbit
Etablert bruker
 
Innlegg: 2564
Registrert: 31 Mar 2006, 10:17

Re: Et lass med spørsmål :)

Innlegg Kanskjekanin 16 Feb 2016, 20:49

Tusen takk for veldig grundige svar!
Dyrebeskyttelsen var et veldig godt tips, det skal jammen sjekkes ut!
Om andre har erfaringer eller tips de vil dele blir vi glade for alle råd vi kan få :)
Kanskjekanin
 
Innlegg: 2
Registrert: 16 Feb 2016, 12:41


Gå til Generelt kaninforum

Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Majestic-12 [Bot] og 3 gjester