Skip to Content

Kaninapotek og førstehjelp

Alle som har kaniner, bør også ha et kaninapotek. Kaniner blir ofte akutt syke, og nødvendig pleie og førstehjelp gitt på stedet kan i mange tilfeller være avgjørende.

Kaninen min spiser ikke og har ikke avføring. Hva skal jeg gjøre?
Kaniner som ikke har spist eller hatt avføring på 24 timer bør tas med til veterinær for behandling. Som førstehjelp i hjemmet kan du imidlertid sørge for å:
-gi kaninen vann med engangssprøyter oralt.
-gi kaninen assistert fòring med Critical Care eller tilsvarende produkter. Følg anvisning på pakke og kontakt veterinær.

Et kaninapotek bør inneholde::

-Critical Care (se beskrivelse nedenfor)
-Engangssprøyter, uten spiss. Fås kjøpt på apotek.
-Probiotika, som Fibreplex fra Protexin. Kjøpes hos veterinær.
-Temperaturmåler med plastikktupp.
-Varmetepper for å holde varmen i en kanin med nedsatt temperatur.

Man må alltid ha et spesialfòr beregnet på å gi kaniner som ikke spiser selv. Produkter som Critical Care, fra Oxbow Animal Health, eller Recovery, fra Supreme, redder livet til mange kaniner. Kjøpes hos veterinær som fører merkene. Oxbow er mest brukt i Norge. Se www.kanicare.no for å se forhandlere.

Critical Care og annen assistert fòring bør skje etter veiliedning fra veterinær da det er enkelte tilfeller hvor man ikke bør tvangsfòre før en diagnose er stilt, f.eks ved en fullstendig blokkering i fordøyelsestrakten.

Se følgende innlegg om førstehjelp til kanin:
http://maritemilie.com/2012/03/22/kaninapotek-og-forstehjelp/

Se mer om kaninens helse fra snute til hale:
http://maritemilie.com/2011/05/13/fra-snute-til-hale/

Se hvordan et riktig kosthold er det viktigste for å forebygge sykdom hos kanin:
http://maritemilie.com/2012/04/03/hoytid/

Om å gi medisin
Mange synes det er vanskelig å gi medisin oralt til kaniner. Det kan hjelpe å lage en kaninburrito. Pakk kaninen inn i håndklær slik at bare hodet stikker frem. Før deretter sprøyten inn i munnen.

Et tips kan også være å legge dråpene med smertelindring, antibiotika eller annen medisin i et basilikumblad og deretter gi dette til kaninen, som forhåpentlig spiser dette. Basilikumblad har en utforming som gjør at dråpene blir liggende. Pass på at det ikke er for mange dråper på hvert blad, og test ut om metoden virker på din kanin i forkant så man ikke søler vekk medisinen.

OBS: En kanin må aldri sprøytefòres når den ligger på ryggen. Kaninen vil da kunne kveles eller få væske eller grøt i lungene, noe som vil være fatalt. Kaniner har ikke hjørnetenner, og et mellomrom mellom fortennene og jekslene er et perfekt sted å føre inn sprøyten.
Vær varsom med innsprøyting, da kaninen hele tiden må få mulighet til å svelge unna.

Øvrig førstehjelp
Væsketilførsel er ofte avgjørende. Kaniner er utsatte for ytterligere problemer ved dehydrering, og tilførsel av vann vil være et gode ved mesteparten av kaninens plager.
Husk at vannet ikke skal være iskaldt.

Kilde: Den store kaninboka av Marit Emilie Buseth
http://www.bokkilden.no/SamboWeb/produkt.do?produktId=5154217